Oplyser

oplyser billede et oplyser billede to oplyser billede tre

værk 004: Mogens Jacobsen: Oplyser

Mogens Jacobsen (I/DK):

MJ har siden 1980’erne engageret sig i krydsfeltet mellem kunst og ny teknologi. De nye teknologiers samfundsmæssige betydning og deres kunstneriske potentiale er MJ’s arbejdsfelt. I begyndelsen af 1990’erne blev MJ involveret i net-kunst og i 1995 var han med til at grundlægge webstedet Artnode, som for alvor byggede bro mellem den danske kunstscene og world wide web. De seneste år har MJ forsøgt at undgå egentlig skærmbaseret kunst og har siden 2001 hovedsageligt arbejdet med internet-forbundne værker og installationer.

MJ er i løbende dialog med den internationale scene for kunst og nye teknologier. Ud over hjemlige udstillinger på Museet for Samtidskunst i Roskilde, Århus Kunstbygning og Statens Museum for Kunst har han udstillet i bl.a. Finland, Sverige, Holland, Tyskland, Østrig, Frankrig, Spanien, Rusland, Japan og Brasilien. MJ er i øjeblikket aktuel på udstillingen ENTER ACTION på Aros.

Oplyser:

Mogens Jacobsen skriver om sit værk:
”Oplyser” er en serie korte performances med en speciel lygte. Lygten blinker automatisk morse-beskeder, men lyser med infrarødt lys. Det betyder at det blinkede lys ikke kan ses direkte, men skal ses via overvågningskameraer.
Beskeden, der morses er Danmarks Riges Grundlov, Kapitel VIII § 71 Stk. 1:


Den personlige frihed er ukrænkelig. Ingen dansk borger kan på grund af sin politiske eller religiøse overbevisning eller sin afstamning underkastes nogen form for frihedsberøvelse.

Jeg vil i april finde overvågningskameraer foran retsbygninger, politistationer etc. Her vil jeg morse denne vigtige oplysning.

Webstedet
www.mogensjacobsen.dk/art/syvenen/ viser en kalender med tider og steder for ”oplysningerne”. På dette websted kan du også foreslå et overvågningskamera, der bør ”oplyses”.